Značka | Don Papa |
Destilérie | Don Papa |
Země | Filipíny |
Velikost láhve | 0,7 l |
Kolek | CZ |
Zde se skloubí hutný melasový rum z ostrova Negros a intenzivní chuť amerických žitných Tennessee whiskey, v jejichž sudech tento rum na úpatí hory Kanlaon 4 roky odpočívá. Představte si zelené, svěží žitné pole při krásném jarním dni v Tennessee, který se spojí s tropickou sprchou, která vane z filipínského moře, takto svůj rum popisuje Stephen Carroll, majitel značky Don Papa. Proto je chuť sladká a ovocná, ovšem obohacená o pikantní tóny černého pepře, slaných karamel, máty a cedrového dřeva. Je intenzivní a zároveň sametově jemná a hladká. Oslava spojení americké a filipínské kultury se projeví i na etiketě, která je tentokrát inspirovaná prohibicí a džunglí na ostrově Negros. Rum Don Papa Finished in Sherry Casks se původem neliší od ostatních položek portfolia filipínského výrobce: cukrová třtina pochází z podhůří Mount Kanlaon, nejvyšší hory-sopky ostrova Negros nazývaného někdy „cukřenka“, rostlina se mele na místě, fermentát se destiluje kolonovou destilací. To nejpodstatnější začíná v okamžiku, kdy se čerstvý destilát ukládá k zrání. Čtyři roky se vyvíjí v sudech po Bourbon whiskey, poté se přečerpá a jeden a půl roku zraje v sudech po sherry, a to hned po jeho čtyřech druzích: po finu (je suché na troud), PX neboli Pedro Ximénez (je naopak sladké), Cream sherry (může si s PX podat ruce) a konečně po Palo Cortado sherry, možná nejúžasnějším sherry vůbec, sherry-váhavci, které se chvíli vyvíjí jako fino a pak začne aktivně pošilhávat po amontilladu a propůjčí rumu závan a chuť lískových oříšků. Jednotlivé frakce se poté míchají a výsledkem je Don Papa Finished in Sherry Casks. Pouhé čtyři tisícovky láhví lákají sběratele a investory. Způsob zrání naopak svádí láhev otevřít, do značné míry unikátní rum ochutnat, a - vypít!
Zatím nikdo nepřihodil.