Vyhrál jste tuto aukci? Pro zaplacení se přihlašte.
Značka | Rum Shark |
Destilérie | Worthy Park |
Země | Jamajka |
Velikost láhve | 0,7 l |
Kolek | CZ |
Worthy Park 2007
Destilováno: 2007
Stáří: 16 let (13 tropické, 3 kontinentální)
Lahvováno: 2023
Přírodní barva: Ano
Typ sudu: Znovunaplněný po bourbonu
Obsah alkoholu: 60.7 % (sudová síla) – 253 ks lahví
Worthy Park 2014
Destilováno: 2014
Stáří: 9 let (5 tropické, 4 kontinentální)
Lahvováno: 2023
Přírodní barva: Ano
Typ sudu: Znovunaplněný po bourbonu
Obsah alkoholu: 66.9 % (sudová síla) – 257 ks lahví
O založení usedlosti Worthy Park se v roce 1670 zasloužil Francis Price. Poručík britské armády, která pod vedením Olivera Cromwella dobyla Jamajku ze španělského područí. Usedlost se tehdy rozkládala na 840 akrech v údolí Vale of Lluidas, jež je součástí oblasti Saint Catherine. Ve 20. letech 18. století zde začíná usedlost komerčně pěstovat cukrovou třtinu a první dochovaný záznam o spuštění destilerie (a o výrobě rumu) ve Worthy Parku pochází z roku 1741. Záznam uvádí, že v tom roce plantáž Worthy Park vyprodukovala 3 000 galonů (přes 11 000 litrů) rumu.
Worthy Park změnil za svou historii majitele pouze třikrát. V roce 1863 jej za 8 550 liber zakoupil hrabě ze Shrewsbury a Talbotu, následně v roce 1899 John Vassal Calder za 8 200 liber a naposledy v roce 1918 Fred Clarke za 44 000 liber. Ten díky usilovné práci ztrojnásobil množství pěstované třtiny, zdvojnásobil výtěžnost a celkovou produkci zvýšil osminásobně. Vlivem celosvětově nízkých výkupních cen cukru a nadprodukce rumu na Jamajce ale původní destilerie ukončila po dohodě se Spirits Pool Association of Jamaica výrobu rumu v roce 1962.
Na začátku nového tisíciletí se Gordon Clarke (4. generace rodiny, která vlastní destilerii od roku 1918) rozhodl výrobu rumu obnovit. Zásadním rozhodnutím bylo, že za tímto účelem vybuduje zcela novou destilerii. Tu dokončil v roce 2005. V roce 2007 uvedli na trh první bílý overproof rum nazvaný Rum Bar a v roce 2017 společnost představila světu základní kámen svého stařeného portfolia – Worthy Park Single Estate Reserve, blend rumů o stáří 6 až 10 let.
Worthy Park dnes vlastní přes 10 000 akrů zemědělské půdy a 40 % z této plochy využívá na pěstování cukrové třtiny. Usedlost má také vlastní cukrovar, který do kilometr vzdálené nové destilerie dodává melasu podzemním potrubím. Jedná se o jednoho z nejefektivnějších zpracovatelů cukrové třtiny v Karibiku. Cukrovar Worthy Parku spotřebuje pro výrobu 1 tuny cukru pouze 9 tun cukrové třtiny (většina konkurence spotřebuje tun 11). Díky tomu je již od roku 1968 hodnocen jako #1 na ostrově. Ročně zpracuje přes 210 000 tun cukrové třtiny (z toho 90 000 dodává přímo Worthy Park).
Sklizeň cukrové třtiny zde probíhá ručně každoročně od ledna do června. Po zbytek roku provádějí kontrolu a servis zařízení. Na svých pozemcích pěstuje společnost 20 různých odrůd cukrové třtiny. Fermentace probíhá v 6 fermentačních nádržích, každá o objemu 80 000 litrů. Používají zde 3 druhy kvasinek – high ester, patentovaný kmen kvasinek získaný ze zdejší cukrové třtiny a suché kvasinky. Destilerie primárně vyrábí 2 rumové styly – lehký (délka fermentace 30 hodin) a těžký s vysokým obsahem esterů (délka fermentace 2-3 týdny). Destilují ve zcela automatickém „Double Retort“ kotlíkovém zařízení od společnosti Forsyths ze Skotska. Během jednoho destilačního cyklu (trvá 5 – 6 hodin) zprocesují 18 000 litrů fermentované kaše/směsi. Vydestilovaný rum má 85 – 87 % alkoholu. Rum zraje převážně v dubových sudech, kde předtím zrála Tennessee whiskey a andělská daň tvoří zhruba 6 % ročně.
Motto “From grass to glass” (doslova „Od trávy po sklenku“) není v případě Worthy Parku jen fráze. Je to filozofie, kterou zde pečlivě dodržují a bedlivě střeží, neboť jsou přesvědčení, že na všech drobnostech a detailech záleží. Jedině takto lze totiž zachytit jedinečnou autenticitu tohoto místa a vytvořit naprosto unikátní a výjimečný produkt.
Datum a čas | Uživatel | Příhoz | Cena aukce |
26. 11. 2023 9:29:45 | j..............z | 200,00 Kč | 7 100,00 Kč |